De interne klant

samenwerken met support, service, marketing, inkoop en alle andere stakeholders

In Sales draait alles altijd om klanten. Toch is dat niet de enige groep waarmee Salesmensen moeten samenwerken. Met het verkopen van een product of dienst ben je er nog niet. Het moet ook nog geleverd worden, soms moeten er problemen worden opgelost, en er moet een goed service programma worden opgezet.

In feite zijn dit geen primaire Sales taken, en toch zien we in de praktijk dat Salesmensen juist heel veel tijd besteden aan deze ‘na Sales’ activiteiten, al dan niet ‘vrijwillig’. Vaak is dat omdat de Salespersoon het aanspreekpunt is (en meestal blijft) voor een klant, en dus ook vaak alle vragen en ‘problemen’ opvangt. Je zou kunnen zeggen dat veel Salesmensen in een service-rol worden ‘gedrukt’. Ondanks het feit dat er consensus bestaat over het feit dat anderen in de organisatie deze rol zouden moeten invullen.

Deze training / workshop gaat vooral over de rol van de Salespersoon als ‘regisseur’ van het Sales proces. Hij/zij blijft verantwoordelijk voor het proces maar niet verantwoordelijk voor de uitvoering van alle onderdelen.

We kijken naar de kenmerken van effectief samenwerken en effectief communiceren. Geen ‘deals’ over de schutting van de ‘binnendienst’ gooien, maar vooral samen vorm geven aan een Lean Sales Proces.

Behandel je collega’s als klant: de ‘interne klant’.

[layerslider_vc id=”4″]
Share this post
EditorDe interne klant